Национален телефон
Влез 0 Количка
Категории

Филтър

4
1
11
9
2
10
6
4
13
1
2
Брой продукти
Сортиране
Mega Deals
Mega Deals
Mega Deals

Готварски печки

Готварската печка е един от най-важните уреди не само в кухнята, но и като цяло в дома. Благодарение именно на нея е възможно приготвянето на вкусните ястия, които сервирате по време на семейните обеди и вечери. За да се радвате винаги на добре приготвена храна обаче, трябва да изберете точната готварска печка за вашите нужди и изисквания. Изборът неизменно е труден, защото на пазара се появяват все по-нови и разнообразни типове и модели готварски печки. За да ви улесним максимално, по-надолу в текста ще разгледаме основните видове готварски печки, техните характеристики и отличителни черти, както и още няколко важни елемента, отвеждащи ви към правилния избор.

 

Готварски печки

Готварски печки - Готварска печка Indesit

Кои са основните видове готварски печки? 

Готварските печки, предлагани в момента на пазара, се делят на три основни вида – електрически, газови и комбинирани. Вероятно сте наясно с по-съществените разлики между тези видове готварски печки. Все пак обаче в следващите редове ще изведем накратко най-важната информация, която трябва да знаете за тях.

 1. Газови готварски печки – те са най-евтиният вариант от категория „Готварски печки“. Всъщност може да се каже, че ниската им цена е основната причина, поради която част от съвременните потребители все още продължават да залагат на газовите готварски печки. Като допълнение към нея е възможно да се добави също, че са със сравнително прост механизъм, улесняващ значително употребата им. По отношение на функционалностите и изискванията за безопасност и сигурност обаче, газовите готварски печки не могат да се сравнят с електрическите такива, които предстои да разгледаме в следващия абзац.
 2. Електрически готварски печки – електрическите готварски печки доста по-добре прилягат на една съвременна и добре обзаведена кухня. Редица са преимуществата, които ще получите при тяхната употреба. Започвайки от възможността за загряване до точно необходимата ви температура и стигайки до всички допълнителни функции и екстри на съответния модел (вентилатор, таймер и т.н.) Освен това електрическите готварски печки гарантират по-високо ниво на сигурност при готвене, което е особено важно ако наоколо има малки деца. И не на последно място, почистването на електрическите готварски печки отнема доста по-минимално време и усилия в сравнение със същите за газовите такива.
 3. Комбинирани готварски печки – комбинираните готварски печки са едно иновативно предложение на пазара, от което все повече потребители се възползват. Те съчетават преимуществата на двата дотук споменати вида готварски печки – газови и електрически. Комбинираните готварски печки в повечето случаи разполагат с общо четири котлона, два от които са газови и два електрически. Така ще имате възможност да изберете на какъв тип котлон да готвите, в зависимост от моментните си предпочитания и конкретните изисквания на ястието.

 

Готварски печки - Кои са основните видове готварски печки?

Готварски печки - Готварска печка Eldom

Как да изберем правилната готварска печка?

Освен това дали е газова, електрическа или комбинирана, има още няколко важни неща, на които трябва да обърнете внимание при избора на готварска печка. Сред тях са повърхността на готварската печка, нейният размер и енергиен клас. Ето малко повече за всеки един от тези критерии:

 • повърхност -  сред най-добрите варианти е да изберете готварска печка с керамична (или стъклокерамична) повърхност. Подобен тип повърхности са изключително устойчиви и издържат дори на най-високи температури на нагряване. В допълнение, готварските печки със стъклокерамична повърхност в повечето случаи са с електронно управление и притежават сензор. Други възможни опции са емайлираните повърхности, както и тези от неръждаема стомана. Първите са здрави и със сравнително ниска цена, но почистването им изисква значително време и усилия. Повърхностите от неръждаема стомана от своя страна се чистят бързо и са трудни за надраскване. За запазването на отличното им състояние в дългосрочен план обаче вероятно ще са ви необходими точно определени почистващи препарати.
 • размер – размерът е една много важна характеристика, на която трябва да обърнете внимание при избора на готварска печка. Тази характеристика има значение най-вече във връзка с големината на вашата кухня и мястото, което бихте могли да отделите за подобен уред. По принцип стандартните готварски печки, предлагани в момента на пазара, са с височина 85 см и дълбочина 50 или 60 см. Те обаче невинаги съответстват на характеристиките на съответната кухня. Затова е препоръчително да измерите прецизно пространството, предвидено за новата ви готварска печка. Добра опция би била също да се насочите към готварски печки с регулируеми крачета, позволяващи известно напасване в процеса на поставянето им в кухнята.
 • енергиен клас – когато избирате продукт от категория „Готварски печки“, не забравяйте да проверите и неговия енергиен клас. Три са енергийните класове при този тип уреди. Клас А е икономичният, който е предназначен за потребители, желаещи да ограничат до минимум изразходването на електроенергия. Готварските печки с енергиен клас C пък изискват доста по-голямо количество електроенергия. А за любителите на баланса в това отношение има предвиден и среден енергиен клас B.
 • производител – и накрая, от немалко значение е и кой е производителят на съответния модел готварска печка. Препоръчваме ви да се доверявате на производители с традиции и утвърдени имена в производството на такъв тип уреди. Те много по-трудно ще си позволят да направят компромис с качеството, който би оставил лоялните им клиенти неудовлетворени. В магазини Техмарт ще откриете готварски печки, принадлежащи към каталозите на някои от най-популярните в световен мащаб производители – Electrolux, Gorenje, Whirlpool, Bosch, ARIELLI и т.н. Те ще отговорят на всичките ви нужди и изисквания, и ще гарантират идеално приготвена храна за вас и вашето семейство.   

 

Готварски печки - Как да изберем правилната готварска печка?

Готварски печки - Готварска печка Gorenje

Полезни съвети за поддръжка на готварската печка

Време е да изведем и няколко полезни съвета и практики за ефективно почистване и поддръжка на готварската печка. Защото дори най-качествените и устойчиви готварски печки няма да запазят отличното си състояние във времето, ако за тях не се полагат необходимите грижи. Ето какво можете да направите в тази посока: 

 • редовно почистване – това е първата и най-важна практика, свързана с готварската печка, която трябва да спазвате. Редовното почистване е ключово за запазване на първоначалния блясък, естетически дизайн и усещане за чистота на уреда. Всичко, което се изисква от вас, е да забърсвате с мокър парцал след готвене или поне веднъж седмично. В зависимост от нанесените щети от съответното готвене, е възможно да добавите и малко почистващ препарат. Подобна дейност ще отнеме само няколко минутки от деня ви, но за сметка на това ще спомогне много за поддържането на една чиста и напълно функционална готварска печка.
 • плота на готварската печка – плота и котлоните на готварската печка са място, на което е необходимо да се обърне специално внимание. Особено ако става въпрос за стилна керамична повърхност, за каквато говорихме по-нагоре в текста. Доста е неприятно по такава повърхност да останат петна, загорели мазнини и различни други замърсявания. При наличие на подобни последствия от готвенето, веднага си направете разтвор от топла вода и специален почистващ препарат. Наложете този разтвор върху парцал и с него внимателно минете цялата повърхност на готварската печка. Трябва да знаете, че навременното третиране на замърсяванията по готварската печка винаги ги прави значително по-лесни за премахване. 
 • фурната на готварската печка – по отношение на фурната на готварската печка, отново навременната реакция е решаваща за запазването на чистия и хигиеничен вид. Содата за хляб е един от продуктите, които могат да ви бъдат много полезни в това отношение. Как точно да я използвате за почистване на фурната на готварската печка? Комбинирайте я с вода и малко сол, така че да се получи достатъчно гъста смес. Смес, която трябва да нанесете по стените и дъното на фурната. Изчакайте едно денонощие, за да се постигне необходимия почистващ ефект, и след това избършете сместа заедно със слоевете нечистотии във вашата готварска печка.

 

Готварски печки - Полезни съвети за поддръжка на готварската печка

Готварски печки - Готварска печка Electrolux

Доверете се на магазини Техмарт и си вземете най-качествените, надеждни и удобни за използване готварски печки за вашия дом!

 

Кои са основните видове готварски печки?
Как да изберем правилната готварска печка?
Полезни съвети за поддръжка на готварската печка

 

 

Виж повече
product_category_article_close
https://techmart.bg/
НАЦИОНАЛЕН ТЕЛЕФОН   *5577

Количката е празна