Категории

Готварски печки

Готварската печка е един от най-важните уреди не само в кухнята, но и като цяло в дома. Благодарение именно на нея е възможно приготвянето на вкусните ястия, които сервирате по време на семейните обеди и вечери. За да се радвате винаги на добре приготвена храна обаче, трябва да изберете точната готварска печка за вашите нужди и изисквания. Изборът неизменно е труден, защото на пазара се появяват все по-нови и разнообразни типове и модели готварски печки. За да ви улесним максимално, по-надолу в текста ще разгледаме основните видове готварски печки, техните характеристики и отличителни черти, както и още няколко важни елемента, отвеждащи ви към правилния избор.

 

Готварски печки

Готварски печки - Готварска печка Indesit

Кои са основните видове готварски печки? 

Готварските печки, предлагани в момента на пазара, се делят на три основни вида – електрически, газови и комбинирани. Вероятно сте наясно с по-съществените разлики между тези видове готварски печки. Все пак обаче в следващите редове ще изведем накратко най-важната информация, която трябва да знаете за тях.

 1. Газови готварски печки – те са най-евтиният вариант от категория „Готварски печки“. Всъщност може да се каже, че ниската им цена е основната причина, поради която част от съвременните потребители все още продължават да залагат на газовите готварски печки. Като допълнение към нея е възможно да се добави също, че са със сравнително прост механизъм, улесняващ значително употребата им. По отношение на функционалностите и изискванията за безопасност и сигурност обаче, газовите готварски печки не могат да се сравнят с електрическите такива, които предстои да разгледаме в следващия абзац.
 2. Електрически готварски печки – електрическите готварски печки доста по-добре прилягат на една съвременна и добре обзаведена кухня. Редица са преимуществата, които ще получите при тяхната употреба. Започвайки от възможността за загряване до точно необходимата ви температура и стигайки до всички допълнителни функции и екстри на съответния модел (вентилатор, таймер и т.н.) Освен това електрическите готварски печки гарантират по-високо ниво на сигурност при готвене, което е особено важно ако наоколо има малки деца. И не на последно място, почистването на електрическите готварски печки отнема доста по-минимално време и усилия в сравнение със същите за газовите такива.
 3. Комбинирани готварски печки – комбинираните готварски печки са едно иновативно предложение на пазара, от което все повече потребители се възползват. Те съчетават преимуществата на двата дотук споменати вида готварски печки – газови и електрически. Комбинираните готварски печки в повечето случаи разполагат с общо четири котлона, два от които са газови и два електрически. Така ще имате възможност да изберете на какъв тип котлон да готвите, в зависимост от моментните си предпочитания и конкретните изисквания на ястието.

 

Готварски печки - Кои са основните видове готварски печки?

Готварски печки - Готварска печка Eldom

Как да изберем правилната готварска печка?

Освен това дали е газова, електрическа или комбинирана, има още няколко важни неща, на които трябва да обърнете внимание при избора на готварска печка. Сред тях са повърхността на готварската печка, нейният размер и енергиен клас. Ето малко повече за всеки един от тези критерии:

 • повърхност -  сред най-добрите варианти е да изберете готварска печка с керамична (или стъклокерамична) повърхност. Подобен тип повърхности са изключително устойчиви и издържат дори на най-високи температури на нагряване. В допълнение, готварските печки със стъклокерамична повърхност в повечето случаи са с електронно управление и притежават сензор. Други възможни опции са емайлираните повърхности, както и тези от неръждаема стомана. Първите са здрави и със сравнително ниска цена, но почистването им изисква значително време и усилия. Повърхностите от неръждаема стомана от своя страна се чистят бързо и са трудни за надраскване. За запазването на отличното им състояние в дългосрочен план обаче вероятно ще са ви необходими точно определени почистващи препарати.
 • размер – размерът е една много важна характеристика, на която трябва да обърнете внимание при избора на готварска печка. Тази характеристика има значение най-вече във връзка с големината на вашата кухня и мястото, което бихте могли да отделите за подобен уред. По принцип стандартните готварски печки, предлагани в момента на пазара, са с височина 85 см и дълбочина 50 или 60 см. Те обаче невинаги съответстват на характеристиките на съответната кухня. Затова е препоръчително да измерите прецизно пространството, предвидено за новата ви готварска печка. Добра опция би била също да се насочите към готварски печки с регулируеми крачета, позволяващи известно напасване в процеса на поставянето им в кухнята.
 • енергиен клас – когато избирате продукт от категория „Готварски печки“, не забравяйте да проверите и неговия енергиен клас. Три са енергийните класове при този тип уреди. Клас А е икономичният, който е предназначен за потребители, желаещи да ограничат до минимум изразходването на електроенергия. Готварските печки с енергиен клас C пък изискват доста по-голямо количество електроенергия. А за любителите на баланса в това отношение има предвиден и среден енергиен клас B.
 • производител – и накрая, от немалко значение е и кой е производителят на съответния модел готварска печка. Препоръчваме ви да се доверявате на производители с традиции и утвърдени имена в производството на такъв тип уреди. Те много по-трудно ще си позволят да направят компромис с качеството, който би оставил лоялните им клиенти неудовлетворени. В магазини Техмарт ще откриете готварски печки, принадлежащи към каталозите на някои от най-популярните в световен мащаб производители – Electrolux, Gorenje, Whirlpool, Bosch, ARIELLI и т.н. Те ще отговорят на всичките ви нужди и изисквания, и ще гарантират идеално приготвена храна за вас и вашето семейство.   

 

Готварски печки - Как да изберем правилната готварска печка?

Готварски печки - Готварска печка Gorenje

Полезни съвети за поддръжка на готварската печка

Време е да изведем и няколко полезни съвета и практики за ефективно почистване и поддръжка на готварската печка. Защото дори най-качествените и устойчиви готварски печки няма да запазят отличното си състояние във времето, ако за тях не се полагат необходимите грижи. Ето какво можете да направите в тази посока: 

 • редовно почистване – това е първата и най-важна практика, свързана с готварската печка, която трябва да спазвате. Редовното почистване е ключово за запазване на първоначалния блясък, естетически дизайн и усещане за чистота на уреда. Всичко, което се изисква от вас, е да забърсвате с мокър парцал след готвене или поне веднъж седмично. В зависимост от нанесените щети от съответното готвене, е възможно да добавите и малко почистващ препарат. Подобна дейност ще отнеме само няколко минутки от деня ви, но за сметка на това ще спомогне много за поддържането на една чиста и напълно функционална готварска печка.
 • плота на готварската печка – плота и котлоните на готварската печка са място, на което е необходимо да се обърне специално внимание. Особено ако става въпрос за стилна керамична повърхност, за каквато говорихме по-нагоре в текста. Доста е неприятно по такава повърхност да останат петна, загорели мазнини и различни други замърсявания. При наличие на подобни последствия от готвенето, веднага си направете разтвор от топла вода и специален почистващ препарат. Наложете този разтвор върху парцал и с него внимателно минете цялата повърхност на готварската печка. Трябва да знаете, че навременното третиране на замърсяванията по готварската печка винаги ги прави значително по-лесни за премахване. 
 • фурната на готварската печка – по отношение на фурната на готварската печка, отново навременната реакция е решаваща за запазването на чистия и хигиеничен вид. Содата за хляб е един от продуктите, които могат да ви бъдат много полезни в това отношение. Как точно да я използвате за почистване на фурната на готварската печка? Комбинирайте я с вода и малко сол, така че да се получи достатъчно гъста смес. Смес, която трябва да нанесете по стените и дъното на фурната. Изчакайте едно денонощие, за да се постигне необходимия почистващ ефект, и след това избършете сместа заедно със слоевете нечистотии във вашата готварска печка.

 

Готварски печки - Полезни съвети за поддръжка на готварската печка

Готварски печки - Готварска печка Electrolux

Доверете се на магазини Техмарт и си вземете най-качествените, надеждни и удобни за използване готварски печки за вашия дом!

 

Кои са основните видове готварски печки?
Как да изберем правилната готварска печка?
Полезни съвети за поддръжка на готварската печка

 

 

Прочети повече
Затвори
https://techmart.bg/
НАЦИОНАЛЕН ТЕЛЕФОН   *5577
Онлайн чат

Количката е празна